[Part of a shopping cart]
Het duivelsvierkant in de supermarkt
Project management is een vak. Toch doen we het allemaal. Bijvoorbeeld boodschappen doen: duidelijk doel (etensvoorraad aanvullen) en een duidelijke begin- en eindtijd.
Ook bij boodschappen doen bepalen beheersing van Tijd, Geld, Kwaliteit en Functionaliteit (het duivelsvierkant) het uiteindelijke resultaat: lekker eten in huis en tevreden huisgenoten. Je kan snel boodschappen halen (Tijd), en er weinig aan hebben uitgegeven (Geld). Maar als dan de helft is vergeten (Functionaliteit) en de "verkeerde" merken zijn ingekocht (Kwaliteit), kan je opnieuw naar de supermarkt (of niet).
Ook in het dagelijks leven bepaal je door afstemming met belanghebbenden welke grootheden van belang zijn: bijvoorbeeld Geld preveleert boven Kwaliteit, of net andersom. En met risicomanagement bewaak je dat één of enkele grootheden niet teveel afwijken van de vastgestelde verwachting: met bijvoorbeeld een van te voren afgesproken boodschappenlijstje (Functionaliteit) of bepaalde specifieke merken (Kwaliteit).
Project management gaat vooral over bespreken/begrijpen welke verwachtingen de verschillende stakeholders hebben van het eindresultaat en dit concreet maken door het afstemmen/afspreken en bewaken van de duivelsvierkantgrootheden en de mogelijke afwijkingen hierop. Dit passen de meeste mensen vaak dagelijks al toe. De kunst is om dit zo goed mogelijk te doen. En dat is een vak.
[Logboek]
Oudere blogs
- First thing first (augustus 2014)